Banner Top

La vida secreta de les paraules: el fascinant món de les etimologies

Etimologia Etimologia
Les paraules amaguen històries fantàstiques. Ja ho deia el poeta valencià Vicent Andrés Estellés: “Dins un mot, quanta gent que hi viu!”.  Múscul deriva del llatí mus, muris (“rata), ja que recorda la forma d'un ratolí quan s'esmuny per sota d'un llençol. I oportú antigament era el vent favorable que ajudava a arribar a bon port. Tot això i més ho sabem gràcies a l’etimologia, la ciència que estudia l’origen de les paraules. L’objectiu de la xerrada és explicar el present a partir de les etimologies.

Conferència pronunciada a:
- CaixaFòrum Barcelona, acte de cloenda de la Universitat Sènior 2016-17, organitzat pel Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i en Ciències de Catalunya (8 de juny de 2007)
- Biblioteca Can Sales (Palma) amb motiu del seu desè aniversari (10 de març de 2015)
II Congrés de la Societat Onomàstica (Manacor, 24 d'octubre 2014)
- II Jornades sobre l'Ensenyament de les Humanitats al BatxilleratUniversitat Internacional de Catalunya (8 de febrer de 2014)

Articles del web relacionats:
Etimocefalàlgia
Etimologia comparativa
-
 Entrades etimològiques
Àudios d'etimologia
- Sant Isidor de Sevilla, un etimòleg patró d'Internet

Aquí teniu la meva intervenció al programa "Balears fa ciència" d'IB3 Ràdio (08/12/2012) per parlar sobre el fantàstic món de les etimologies amb l'ajuda del meu exalumne Miquel Àngel Adrover.
Sapere aude, la secció de filosofia moderna del programa Múltiplex d'IB3 Ràdio (10/11/2017), reflexion sobre el poder de la paraula:Per a més informació, consultau aquesta entrada d'etimocefalàlgia del web.

I aquí teniu un aperitiu de l'interessant llibre Palabralogía, de Virgilio Ortega.
Aquest vídeo també és molt interessant:

Banner 468 x 60 px