Banner Top

Sant Isidor de Sevilla, un etimòleg patró d’Internet

Sant Isidor Sant Isidor
Convé que cada 26 d’abril els internautes honrin la memòria de sant Isidor de Sevilla (560-636), natural de Cartagena. No debades, el 2002 el papa Joan Pau II declarà aquest clergue patró d’Internet. En la decisió pesà la seva obra Etimologies, una mena de summa del saber del moment, com ho és avui la xarxa. 

En plena decadència de l’imperi romà, aquest bisbe de Sevilla es proposà descriure la realitat a través de l’origen de les paraules. No sempre ho feu, però, des del rigor científic. De fet moltes de les seves etimologies, escrites en llatí, són inventades. Amb tot, la seva fantasia té un notable interès literari.

L’obra Etimologies, dividit en vint llibres, va permetre la conservació de la cultura romana i la seva transmissió a l'Espanya visigoda. La seva influència va ser enorme.  Dante Alighieri, en la seva Divina Comèdia (segle XIV), va incloure sant Isidor en la quarta esfera del Paradís, com un dels dotze savis de l'Església.

Aquí teniu la meva intervenció al programa "Balears fa ciència" d'IB3 Ràdio (08/12/2012) per parlar sobre el fantàstic món de les etimologies amb l'ajuda del meu exalumne Miquel Àngel Adrover.

 

Sapere aude, la secció de filosofia moderna del programa Múltiplex d'IB3 Ràdio (18/05/2018), reflexion sobre la següent pregunta amb motiu del Dia Mundial d'Internet (17/05/2018): realment Internet ens fa més lliures?

Articles del web relacionats:
Etimocefalàlgia
Etimologia comparativa
-
 Entrades etimològiques
Àudios d'etimologia
L'esperançadora democràcia digital
L'origen medieval de l'@
- És Internet el nostre espia?

Deixa un comentari

Especifica tota la informació requerida (*) on s'indiqui. El codi HTML no és permès.

Banner 468 x 60 px