Banner Top

Marginats per l’estigma de Filoctetes

Filoctetes ferit (F. Hayez) Filoctetes ferit (F. Hayez)
Encara avui hi ha massa Filoctetes. En la seva obra homònima, Sòfocles ens dóna detalls de la tragèdia d’aquest heroi grec. Abans de morir, Hèracles li havia concedit el seu arc i les seves fletxes. Al cap d’uns anys, amb aquestes armes, Filoctetes partí a lluitar a Troia. Durant el camí, però, fou abandonat pels seus companys a l’illa de Lemnos. El motiu era una ferida, provocada per la picada d’una serp, que, a més de causar-li un gran dolor, feia una pudor insuportable. Reclòs en aquella illa, Filoctetes s’afronta a la seva pròpia supervivència i a la seva imminent mort. Avantçant-se, doncs, al Robinson Crusoe de Daniel Defoe (1719), l’heroi grec també és un nàufrag d’una determinada civilització, la de la guerra.

Filoctetes abandonat a l'illa de Lemnos, David Scott (1840), National Galleries of Scotland
Filoctetes abandonat a l'illa de Lemnos, David Scott (1840), National Galleries of Scotland

Filoctetes a l'illa de Lemnos (1738), Jean Germain Drouais
Filoctetes a l'illa de Lemnos (1738), Jean Germain Drouais
 
Deu anys després, Filoctetes, de ser repudiat, fou aclamat pels seus. Un oracle havia pronosticat als grecs que només guanyarien els troians si comptaven amb l’arc i les fletxes d’Hèracles, que estaven en possessió d’aquell “marginat” de Lemnos. Aleshores Odisseu decidí anar-lo a cercar. Un cop a Troia, Filoctetes fou curat de la seva pestilent ferida pel metge Macàon en la que és considerada la primera intervenció quirúrgica amb anestèsia de la mitologia grega. En el camp de batalla, el guarit heroi hauria aconseguit matar Paris amb una de les enverinades fletxes del seu antic company.

Filoctetes ferit (Pierre François Gregoire Girbaud)
Filoctetes ferit (Pierre François Gregoire Girbaud)
 
Per desgràcia, avui la nostra societat encara margina moltes persones com Filoctetes que pateixen alguna malaltia especial. Estam parlant de gent amb la Sida, paràlisis cerebrals o síndrome de Down. L’heroi grec, amb tot, tengué més sort perquè l’acabaran reclamant.

En aquest bloc del dermatòleg Xavier Sierra teniu la interpretació mèdica de la ferida de Filoctetes. Aquesta és la segona part.

Filoctetes ferit  (1774-1775), Nicolas Abraham Abilgard, Statens Museum. Copenhague
Filoctetes ferit (1774-1775), Nicolas Abraham Abilgard, Statens Museum. Copenhague

Vas grec amb imatge de Filoctetes
Vas grec amb imatge de Filoctetes


Articles del web relacionats:

Hèracles, entre la vici i la virtut

1 comentari

Deixa un comentari

Especifica tota la informació requerida (*) on s'indiqui. El codi HTML no és permès.

Banner 468 x 60 px