Avui en dia, en parlar de la
secularització de la societat, ens referim a la pèrdua d’influència de la religió en la cultura. Cal recordar que abans l’
Església controlava gairebé tots els àmbits de la nostra vida. Aquesta paraula, igual que
segle, prové del llatí
saeculum (“època”, “generació” en el sentit de duració d’una generació). En temps en què les
misses eren en llatí, era habitual escoltar l’expressió
in saecula saeculorum (“pel segles del segles”). Probablement, el mot està emparentat amb el verb
sero (“
sembrar”).
En sentit general, secular és el que dura un segle o que existeix des de fa segles. En sentit religiós, en canvi, secular és allò mundà, terrenal, per oposició a espiritual. Al segle XIV aquest adjectiu originaria la paraula seglar per referir-se al sacerdot que viu en el segle, en el món, per oposició al sacerdot “regular” que viu en convents (ancorats en el passat) i que, per tant, està subjecte a una regla. Ara un seglar és qualsevol membre de l’Església que viu com a laic (<λαος, “poble”), no podent dir missa i desobeint l’antic vot del celibat (< caelebs, -ibis, “solter”).
Clergues
Per ventura, els seglars són vistos amb certa enveja pels seus antics companys clergues. Aquesta paraula procedeix del grec κλῆρος (“part rebuda en sort”), la qual, en els seus inicis al·ludia a la part que rebia qualcú per herència o per alguna altra distribució. Amb l’arribada del cristianisme, el clero designà al “benefici eclesiàstic”, al lot de terres atribuït a una església, sacerdot o convent. Finalment, acabà designant als religiosos que estaven en possessió d’un càrrec. D’altra banda, l’arrel de κλῆρος és el verb κλάω (“rompre”), que ens donà altres paraules com calamitat i incòlume.
A Espanya, al segle XVIII l’Església s’hagué de desprendre de tots els seus béns acumulats en un procés que es conegué com a desamortització. Aleshores l’Estat volgué treure profit d’uns béns que, al seu parer, estaven sota el poder de “mans mortes”, d’ordes religiosos. Fou l’inici de la secularització material. Ara assistim a la secularització espiritual. Hi ha gent batejada que demana donar-se de baixa de l’església, la qual cosa implica que s’esborri el seu nom del registre parroquial. Aquest tràmit és conegut com a apostasia, paraula que deriva del grec απο (preposició que indica separació) i de ἵστημι (“col·locar”), és a dir, literalment, “col·locar lluny”. No falten qui celebren aquesta secularització in saecula saeculorum.
A Sapere aude, la secció de filosofia moderna del programa Múltiplex d’IB3 Ràdio (20/12/2016), reflexion sobre Déu:
A Sapere aude, la secció de filosofia moderna del programa Múltiplex d’IB3 Ràdio (27/12/2016), reflexion sobre l’esperit nadalenc en l’era de la postreligió:
Articles relacionats:
– Ateisme 2.0
– Els orígens del cristianisme
– La mort de Déu
– Adéu als déus
– El rostre de Déu
– Paraula de Déu
– Nadal com a catarsi
No Comments