La vida secreta de les paraules: el fascinant món de les etimologies

Etimologia

Les paraules amaguen històries fantàstiques. Ja ho deia el poeta valencià Vicent Andrés Estellés: “Dins un mot, quanta gent que hi viu!”.  Múscul deriva del llatí mus, muris (“rata), ja que recorda la forma d’un ratolí quan s’esmuny per sota d’un llençol. I oportú antigament era el vent favorable que ajudava a arribar a bon port. Tot això i més ho sabem gràcies a l’etimologia, la ciència que estudia l’origen de les paraules. L’objectiu de la xerrada és explicar el present a partir de les etimologies.
 

La conferència s’ofereix des del CACIM (Catàleg d’Activitats Culturals del Consell de Mallorca). La trobarau al final d’aquest document en l’epígraf “Xerrades sobre tradició clàssica”.

Conferència pronunciada a:

Articles del web relacionats:
– Etimocefalàlgia
– Etimologia comparativa
 Entrades etimològiques
– Àudios d’etimologia
Sant Isidor de Sevilla, un etimòleg patró d’Internet

Aquí teniu la meva intervenció al programa “Balears fa ciència” d’IB3 Ràdio (08/12/2012) per parlar sobre el fantàstic món de les etimologies amb l’ajuda del meu exalumne Miquel Àngel Adrover.

Sapere aude, la secció de filosofia moderna del programa Múltiplex d’IB3 Ràdio (10/11/2017), reflexion sobre el poder de la paraula:

Per a més informació, consultau aquesta entrada d’etimocefalàlgia del web.

I aquí teniu un aperitiu de l’interessant llibre Palabralogía, de Virgilio Ortega.

Aquest vídeo també és molt interessant:

No Comments

Leave a Reply

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad