Compte amb els amfitrions!

Avui un amfitrió és la persona que es desviu pels seus convidats. En la mitologia grega, Amfitrió era el marit d’Alcmena, rei de Tirint i nét de l’heroi Perseu. Un dia que Amfitrió se n’anà a la guerra, Zeus visità Alcmena sota l’aparença del seu marit. En tornar, Amfitrió s’uní amb la seva dona. El resultat d’aquests amors foren dos bessons, Íficles (fill d’Amfitrió) i Hèracles (fill de Zeus), que en un principi s’anomenà Alcides.

L’actual significat d’amfitrió, però, neix d’una comèdia homònima del francès Molière (1668), el qual a la vegada s’inspirà en una altra homònima del comediògraf llatí Plaute (segle III aC). En l’escena final de l’obra de Molière es representa un banquet, on Sòsia, l’esclau d’Amfitrió, no sap si està parlant amb el seu vertader amo o amb Zeus, que havia adoptat el seu aspecte. I, quan és convidat a la taula, s’esvaeix la seva preocupació i li diu: Le véritable Amphitryón est l’Amphitryon où l’on din (“El vertader Amfitrió és qui convida a sopar”). La frase fou rebuda amb simpatia pel públic, i aviat Amfitrió s’incorporà a la llengua francesa amb el significat de “qui convida a sopar”.

D’altra banda, el nom de Sòsia també serviria per encunyar un nou concepte. Avui un sòsia és una persona que s’assembla extraordinàriament a una altra. I és que en l’obra de Plaute el déu Mercuri pren la figura de l’esclau d’Amfitrió per protegir la infidelitat de Zeus. Al llarg de la història hi ha hagut molts de Sòsies, és a dir, casos de suplantació d’identitat. Aquí en teniu uns quants.

Coneixent ja l’origen de la paraula amfitrió, pensau, doncs, que rere la seva figura per ventura s’hi amaga el mateix Zeus!!!

No Comments

Leave a Reply

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad