Article publicat a l’Ara Balears (22/09/2014)
“Escolta, Espanya, la veu d’un fill/ que et parla en llengua no castellana […] On ets Espanya? -no et veig enlloc./ No sents la meva veu atronadora?/ No entens aquesta llengua que et parla entre perills?/ Has desaprès d’entendre an els teus fills?/ Adéu, Espanya”.
“Ara serem nosaltres els primers en cridar-ho a tot aquell que se’ns acosti: així li demanarem el sant i senya. No com abans, que molts ens ho volien fer cridar com un inri, perquè Espanya volien dir ells. Ara ho podem ensenyar lo que cridem; perquè “visca Espanya” ja no és el crit tràgic, ja no és un ressò de la buidor, ja no és el símbol de les polítiques funestes; sinó que el nostre “visca Espanya” vol dir que l’Espanya visca -enteneu?-, que els pobles s’alcin i es moguin, que parlin, que facin per si mateixos, i es governin i governin […]. Perquè en aquest ‘visca Espanya’ hi ha tothom que estimi Espanya en esperit i en veritat. Els únics que no hi caben són els que no hi volen cabre, els enemics de l’Espanya veritable […]”.
Aleshores un enfurismat Zeus ordenà encadenar aquell esperit rebel en unes roques del Caucas (actual Geòrgia). Allà una àguila li aniria devorant de dia el fetge, el qual es regeneraria de nit perquè a l’endemà tornàs a ser cruspit per l’ocellot. En Prometeu encadenat, Èsquil presenta el tità com un savi filantrop que s’enfronta amb un Zeus dèspota i insolent:
“Però els infeliços mortals, [Zeus] no els va tenir gens en compte. Al contrari, volia anihilar aquesta raça i fer-ne una de nova. I ningú no s’oposà a aquest designi tret de mi. Sí, jo vaig ser l’agosarat que vaig alliberar els mortals de ser destruïts. Per això he estat condemnat a aquests suplicis, dolorosos de patir, llastimosos de veure”.
Aquí teniu un article interessant titulat “Els Reis Catòlics i la mentida de la creació d’Espanya”.
I aquest reportatge de la revista Sàpiens recull una sèrie sobre frases polèmiques sobre els catalans.
Aquest article de Sàpiens parla sobre l’origen de la Diada. I aquest altre parla sobre l’estragègia de Primo de Rivera per substituir l’imaginari català.
Aquí teniu un article de 1931 de l’articulista espanyol José Martínez Ruiz Azorín. Començava dient “Dad a Cataluña lo que pide, en su integridad”. Aquest altre article també parla sobre què opinava Azorín sobre Catalunya. I aquí trobareu més informació.
I aquí teniu unes reflexions de Joaquim Maria Puyal.
Articles del web relacionats amb el tema:
– La mare llibertat
– Països Catalans, ens coneixem, ens entenem?
Per explicar la relació de Catalunya amb Espanya tenim el poema Indesinenter de Salvador Espriu (1913-1985), inclòs en el llibre Les cançons d’Ariadna (1949). Aquest terme és un adverbi llatí que significa “sense aturar-se, incessantment”. El poema fa referència al despertar del poble català durant la postguerra.
Espriu fa servir la metàfora d’un gos que està sota la submissió d’un amo que el tracta molt malament. L’animal, humiliat, s’ha d’arriscar a actuar per ell mateix. En el cas que ens ocupa, l’amo seria representaria per l’Estat espanyol, que ha ignorat i silenciat Catalunya durant tota la dictadura franquista.
Nosaltres sabíem
d’un únic senyor
i vèiem com
esdevenia
gos.
Envilit pel ventre,
per l’afalac al ventre,
per la por,
s’ajup sota el fuet
amb foll oblit
de la raó
que té.
Arnat, menjat
de plagues,
aquest trist
número de baratilli,
saldo al circ
de la mort,
sense parar llepava
l’aspra mà
que l’ha fermat
des de tant temps
al fang.
Li hauria estat
senzill de fer
del seu silenci mur
impenetrable, altíssim:
va triar
la gran vergonya mansa
dels lladrucs.
Mai no hem pogut,
però, desesperar
del vell vençut
i elevem en la nit
un cant a crits,
car les paraules vessen
de sentit.
L’aigua, la terra,
l’aire, el foc
són seus,
si s’arrisca d’un cop
a ser qui és.
Caldrà que digui
de seguida prou,
que vulgui ara
caminar de nou,
alçat, sense repòs,
per sempre més
home salvat en poble,
contra el vent.
Salvat en poble,
ja l’amo de tot,
no gos mesell,
sinó l’únic senyor.
Aquí teniu el poema musicat per Raimon:
A Sapere aude, la secció de filosofia moderna del programa Múltiplex d’IB3 Ràdio (03/11/2017), reflexion sobre què vol dir ser nacionalista:
Aquí teniu una cançó sobre Prometeu encadenat
I per acabar aquí teniu un interessant reportatge de TV3: “Hola, Europa”
No Comments