Vivim en l’era de la velocitat sota la persistent amenaça del devastador pare Cronos. En la mitologia clàssica, Cronos (“temps” en grec, equivalent al Saturn romà) formà, juntament amb la seva germana Rea, la segona parella de déus titans. Fou igual de dèspota que el seu progenitor Urà, a qui castrà per fer-se amb el poder. Amb aquell nou patriarca la tragèdia es consumà un altre cop. Advertit que ell també seria destronat per un fill seu, Cronos no dubtà a empassar-se els seus descendents a mesura que naixien. Zeus, però, el més petit de tots, li va poder aturar els peus amb l’ajuda de la seva mare Rea. Va ser així com s’acabà l’antropofàgia del Temps.
Enrere ja queden les plàcides i llargues hores dictades pels “rellotges de Déu”. Ara, a pesar que el temps s’hagi “secularitzat”, el seu pes és més feixuc que mai. Per mitigar-lo, en l’actual societat de l’evasió, les nostres accelerades vides s’aferren al carpe diem (“aprofita el dia”) dels llatins. La frustració, tanmateix, creix en veure la gran quantitat de coses que tenim a l’abast i que no podem assaborir. “No tenc temps!” és el crit d’agonia dels hereus de la Revolució Industrial, que sempre confien en el demà la materialització dels seus somnis i desitjos. Extraviats enmig de tanta abundor i incapaços de gestionar tanta ansietat, la veu dels avantpassats es manté igual d’inequívoca amb altres lapidàries sentències com tempus fugit irreparabile (“el temps fuig inexorablement”) o memento mori (“recorda que has de morir”).
Si voleu conèixer la fantàstica història dels rellotges, podeu consultar aquest article meu que em varen publicar el febrer de 2013 a la revista “Historia y vida” (Núm. 539): La guerra de los relojes. Iglesia y burguesía luchan por el tiempo.
La Verdad, la Historia y el Tiempo (1797 -1800), Goya
Aquí teniu informació sobre un interessant concepte, cronopatia, l’obsessió estressant de voler aprofitar el temps.
Tampoc no podeu deixar de visitar aquest web amb imatges que parlen de l’actual hegemonia del mòbil en les nostres vides.
Aquí teniu una entrevista a Judy Wajcman, investigadora del temps.
Aquí teniu la sinopsi d’un documental titulat “Ladrones de tiempo”. I aquest és el documental.
No us podeu perdre aquest article de Xavier Antich titulat “El temps que passa”. Del mateix autor teniu aquests altres articles “El temps que resta”, “Donar el temps” i “La tirania dels rellotges”.
En aquesta entrevista Hartmut Rosa, catedràtic de Sociologia, parla de les nostres vides accelerades.
Relacionat amb el tòpic tempus fugit, hi ha el ruit hora (“el temps corr”).
No us podeu perdre aquest article de Quim Curbet titulat “Les hores mortes”.
Aquí teniu l’àudio d’una entrevista a Manuel Cruz. Diu que el temps és un obstacle.
El fantàstic programa “Amb filosofia”, de TV3, també te un capítol dedicat al temps.
I aquí teniu unes reflexions sobre el temps extretes del llibre “Sàpiens, una breu història de la humanitat”, de Yuval Noah Harari (pàg. 133-134):
“Al llarg de les últimes dècades, ens hem inventat infinits aparells per estalviar temps que se suposa que ens han de fer la vida més relaxada –rentadores, aspiradores, rentavaixelles, telèfons, mòbils, ordinadors, correu electrònic… Abans, en escriure una carta, ficar-la en un sobre amb l’adreça i el segell i portar-la fins a la bústia era una feinada. Havien de passar dies o setmanes, potser fins i tot mesos, per rebre una resposta. Actualment, puc escriure un missatge electrònic a corre-cuita, enviar-lo a l’altra punta del món i (si el destinatari està connectat) rebre una resposta al cap d’un minut. He estalviat molta feina i temps, però ¿visc una vida més relaxada?
Tristament, no. A l’era del correu ordinari, normalment la gent només escrivia cartes quan tenia una cosa important per explicar. En lloc d’escriure la primera cosa que li venia al cap, reflexionava a consciència sobre què volia dir i com ho volia expressar. Esperava rebre una resposta igual de reflexionada. La major part de la gent no escrivia més d’un grapat de cartes al mes i gairebé mai se sentia empesa a contestar immediatament. Avui en dia, rebo dotzenes de correus electrònics cada dia, tots de persones que esperen una resposta ràpida. Ens pensàvem que estalviàvem temps; en lloc d’això, hem multiplicat per deu el ritme de vida que portàvem i vivim entre el neguit i l’agitació”.
També és molt interessant l’article titulat “Rellotge” de Joan Fuster (Diccionari per a ociosos):
De vegades penso que la generalització de l’ús dels rellotges portàtils deu haver estat una de les revolucions més profundes de la vida de la humanitat en l’època moderna. Una revolució més silenciosa i lenta, quasi imperceptible en les seves manifestacions, però de conseqüències subtilment acusades. El sentiment del temps ha d’haver canviat de manera notable en l’home mitjà, quan aquest ha començat a tenir al seu abast la màquina domèstica o personal del rellotge.
El rellotge de sol, el rellotge d’arena, qualsevol altre procediment rudimentari d’enregistrar el pas del temps, eren, segons sembla, unes formes de constatació exterirors i rígides: no arribaven a afectar la consciència de temporalitat qu, és o menys instintiva, tenia l’individu. […] Ara tenim comptadors de temps que ens acompanyen les vint-i-quatre hores del dia. Els necessitem per a regular les nostres activitats més importants i les més banals. D’entrada semblen uns artefactes inofestius, simplement útils. Però juguen un paper en la nostra vida que no tenia precedents. Amb el temps, l’home d’avui fa el que feia i ha fet l’home d’abans: aprofitar-lo, perdre’l, matar-lo, passar-lo. La diferència és que ara té contínuament davant dels ulls una esfera impassible i unes busques incessants, que li ho mesuren -que li ho compten.
Els metafísics contemporanis han insistit sovint en la condició temporal de l’home: ens han explicat acadèmicament que som històrics, que “somp per a la mort” i coses per l’estil. La indústria rellotgera, de la seva part, ha contribuït molt a fomentar aquesta convicció de la nostra temporalitat. Cada cop que consultem el rellotge, rebem un impacte dolorós. Sovint no ens n’adonem tan sols: es tracta d’una impressió -com ara diuen- subliminal, instantània i inconscient. Però hi és.
Mirem quina hora és per acudir a una cita, per emprendre una feina, per agafar el tren i en realitat -o simultàniament- el rellotge es limita a dir-nos que som temps i que el temps s’escola. L’home del passat no estava subjecte a aquesta mena d’advertència permanent. Per a ell, el trànsit del temps prenia un caràcter menys immediat, menys detallat: el sentia a través dels cicles còsmics, el dia i la nit, les estacions, el ritme de les collites i de les gestacions dels animals. El temps, llavors, era una magma obscur, insondable, de fluència apagada.
Ara, per contra, el rellotge ens dóna el temps traduït a minuts i a segons: a fraccions d’una velocitat incomprensible. En el puny portem un adust indidcador de la incertesa de viure i de la fatalitat de la mort. I això ha hagut de fer-nos distints -una mica distints, si més no- dels nostres avantpassats. És la revolució de què parlava al principi.
Aquest capítol del programa “Saca la lengua” (TVE) està dedicat a paraules relacionades amb el temps.
Aquí teniu una cançó de George Moustaki que parla del pas del temps. Es titula “Il est trop tard”:
A Sapere aude, la secció de filosofia moderna del programa Múltiplex d’IB3 Ràdio (17/03/2017), parl sobre com s’ha degradat avui el concepte de temps.
A Sapere aude, la secció de filosofia moderna del programa Múltiplex d’IB3 Ràdio (29/06/2018), reflexion sobre el concepte d’slow life (“vida lenta”) relacionat amb la màxima italiana “Il dolce far niente” (“la dolçor de no fer res”):
Articles del web relacionats:
– L’origen mitològic de l’hivern
–Etimologies estacionals
– La guerra de los relojes
– Per què canviam l’hora?
– Hores a la romana
– Μοοbing o la síndrome de Cronos
– El present és un present
– Carpe diem
– Esclaus de l’horror vacui
– Insomni, el triomf del capitalisme
Aquí teniu un fragment de l’Eclesiastès titulat “Temps per a tot”:
Per a tot hi ha el moment oportú,
i un temps per a cada cosa en aquest món.
Temps de néixer i temps de morir.
Temps de plantar i temps d’arrencar la planta.
Temps de matar i temps de guarir.
Temps d’enrunar i temps de construir.
Temps de plorar i temps de riure.
Temps de lamentar-se i temps de ballar.
Temps d’escampar les pedres i temps d’aplegar-les.
Temps d’abraçar i temps de deixar-se d’abraçades.
Temps d’adquirir i temps de perdre.
Temps de guardar i temps de llençar.
Temps d’esquinçar i temps de cosir.
Temps de callar i temps de parlar.
Temps d’estimar i temps d’odiar.
Temps de guerra i temps de pau.
Basant-se en aquest fragment de l’Eclesiastès, el 1965 el grup The Byrds féu aquesta cançó: Turn! Turn! Turn!
I per acabar, un fantàstic poema de Joan Vinyoli:
Què som? Tan sols una memòria
d’allò que hem posseït i vàrem perdre,
canvi constant i resignat adéu
al temps que fuig amb pas irreparable.
No Comments