L’esplendor medieval del català
Extracte del reportatge “L’esplendor medieval” publicat el setembre de 2015 en el dossier especial de la revista Sàpiens amb motiu de l’Onze de Setembre: “La història d’una llengua irreductible” (Núm. 160) . 

A partir del segle XIII es produeix la gran expansió política de la Corona d’Aragó per la Mediterrània. Aquesta embranzida permet al català emancipar-se de l’occità i assolir una gran maduresa formal com a llengua literària. Amb les aportacions de Ramon Llull i amb el suport propagandístic de la Cancelleria reial, no hi ha cap gènere que es resisteixi al “pus bell catalanesc del món”, en paraules de Ramon Muntaner. 

El 1137 s’havia creat la Confederació catalano-aragonesa amb el matrimoni de Ramon Berenguer IV, representant dels comtats catalans, i Peronella d’Aragó. En un primer moment, aquesta unió implicà una forta diglòssia: mentre el català funcionava com a llengua instrumental, l’occità o provençal esdevenia la llengua literària per antonomàsia. Les tornes començaren a canviar a partir del 1213 arran de la desfeta a la batalla de Muret, on es perderen els territoris del nord dels Pirineus, tret de Montpeller.

Jaume I el Conqueridor, hereu de Pere I el Catòlic mort a Muret, va renunciar a recuperar aquelles terres. Empès per les demandes d’ajut per part dels mercaders catalans, que sovint eren atacats pels pirates sarraïns prop de les costes balears, el nou monarca va dirigir els seus esforços cap al sud peninsular. Així, arrabassà als àrabs Mallorca (1229) i València (1238), mentre que l’ocupació d’Eivissa (1235) la deixà en mans de l’arquebisbe de Tarragona, Guillem de Montgrí. Menorca no seria sotmesa del tot fins el 1287 per obra del rei Alfons III el Liberal.

Relacionat amb el tema, és interessant aquest article titulat “Porta’t bé o vindran els catalans”.

I aquest altre article parla de l’època en què Sicília es parlava català.

Aquest reportatge de David Garrido es titula “De quan la nació catalana solcava les mars: la Santa Armada (1398-1400)”.De quan la nació catalana solcava les mars: la Santa Armada (1398-1400)”.

Aquest reportatge de Francesc Rotger a l’Ara Balears és molt interessant. Es titula “El català a l’escola: prohibit durant segles i encara qüestionat”.

Aquest dossier parla sobre la història del català.

Articles del web relacionats:
– I, tanmateix, és català!
– L’origen llatí de l’article salat
– 
Entrevista a Joan Veny
Països Catalans en el divan
Qui és en Pep Gonella?
– L’esplendor medieval del català

I aquest són uns reportatges meus a l’Ara Balears:
– Les arrels de l’anticatalanisme illenc
– Quan el català sortí de la clandestinitat
– Quan el català es normalitzà a l’escola

No Comments

Leave a Reply

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad