Extracte del reportatge publicat a l’Ara Balears (07/02/2015)
Joan Baptista Binimelis fou un prestigiós humanista mallorquí del segle XVI autor d’un manuscrit sobre misogínia acabat de trobar a l’Arxiu del Regne de Mallorca
Les dones han estat les grans damnificades de la història. La seva condició de sexe dèbil sempre els ha jugat en contra. Avui, en una societat força sensibilitzada amb la violència de gènere, la misogínia és un tabú. A casa nostra, però, tenim motius per reflexionar-hi arran d’una nova publicació de l’editorial Lleonard Muntaner: Sobre els vicis de les dones i el seu tarannà variable; Catàleg de dones especialment sàvies. Aquests dos opuscles escrits inicialment en llatí formen part d’un manuscrit del segle XVII que es creia perdut fins que fa pocs anys l’investigador Gabriel Ensenyat el va descobrir a l’Arxiu del Regne de Mallorca. Ara ja podem gaudir de la troballa amb una traducció al català feta per un equip de filòlegs clàssics dirigits per Alexandre Font i integrat per Àngela Martí, Mireia Mulet i Pep Campillo.
L’autor d’aquest manuscrit és Joan Baptista Binimelis, un dels mallorquins més genials i excepcionals que va viure a cavall entre els segles XVI i XVII. Es creu que va néixer a Manacor el 1539. Com a bon humanista, va ésser una figura polifacètica: eclesiàstic, metge, historiador, escriptor, matemàtic i astrònom. D’orígens humils, estudià medicina a València i completà els seus estudis a Roma. Un cop a Mallorca, es relacionà amb les esferes del poder fins que caigué en desgràcia arran d’un procés inquisitorial. El 1604 quatre monges del convent de Santa Clara de Palma l’acusaren de tenir un comportament indecorós amb elles mentre les confessava.
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos.
Configurar y más información
No Comments