No hi ha llengua sense tacte
Al segle XIII Federic II Hogenstaufen, emperador del Sacre Imperi Romà Germànic, també va decidir esbrinar quina llengua emprarien els nins que mai no haguessin sentit parlar ningú. Va encomanar un grup de trenta nounats a unes dides amb un encàrrec: havien d’alimentar-los, però sense parlar-los ni tocar-los. L’emperador estava convençut que aquells nins començarien a parlar, de forma espontània, la llengua adàmica, que aleshores es creia que era l’hebreu. Tanmateix, no va obtenir cap resultat, ja que els nadons moriren al cap de dos anys.
Avui els antropòlegs tenen clar les causes de la mort d’aquells nadons: moriren de fam, però de “fam de pell”. Precisament, aquest és un concepte que des de ja fa uns anys s’empra en el món acadèmic per descriure la nostra necessitat de contacte físic. Hi ha gent, però, que té fòbia al contacte físic, tenen afefòbia (< ἅπτω, “tocar”).
És molt interessant aquest programa “Tres/14”, de TVE, dedicat al llenguatge.
Cal tenir en compte que les paraules només transmeten el 7% del missatge. El to de veu un 30% i el llenguatge corporal un 60%. Conclusió, gairebé un 97 % del llenguatge és comunicació no verbal. Sobre el llenguatge no verbal també és interessant aquest programa.
A Sapere aude, la secció de filosofia moderna del programa Múltiplex d’IB3 Ràdio (27/09/2016), parl sobre l’origen de les llengües:
Altres enllaços del web:
– A la recerca de la llengua mare
– La solidaritat de les llengües
– Heròdot, el primer periodista de la història
– El grec, el pa nostre de cada dia
– Menys llatí i més esport
– “Traduttore traditore”
– L’home, és bo o dolent per naturalesa?
No Comments