I per acabar, una cita del metge espanyol Santiago Ramón y Cajal (1852-1934): “ La naturalesa ens és hostil perquè no la coneixem: les seves crueltats representen la venjança contra la nostra indiferència”.
Qui encara ara intenta lluitar contra el pecat de la indiferència és el fotoperiodista Javier Bauluz, Premi Pulitzer de 1994 pel seu treball a Ruanda. El 2 de setembre de 2000 publicà al diari “La Vanguardia” publicà una sèrit titulada “Muerte a las puertas del paraíso”. Les fotos pertanyien a la Playa de Zahara de los Atunes (Cadis). La foto principal era d’una parella de banyistes que gaudien dels darrers dies d’estiu sota la protecció d’un para-sol. El que impressionava és que a tres metres tenien el cadàver d’un migrant estès a l’arena.
“Muerte a las puertas del paraíso”
En una altra foto del reportatge hi apareixia la guàrdia civil, emportant-se el cadàver del migrant dins d’un fèretre. De fons s’hi podia veure una altra parella de banyistes jugant tranquil·lament a paletes. Amb aquestes fotos Bauluz va voler denunciar la indiferència humana davant el drama humanitari dels refugiats, un drama que avui s’ha agreujat.
“Muerte a las puertas del paraíso”
Aquí teniu un repàs de fotos que han causat una gran commoció en l’opinió pública.
I contra la indiferència també faríem bé de tenir present aquest poema del poeta anglès del segle XVII John Donne:
“Ningú és una illa,
complet en ell mateix.
Cada home és un bocí del continent,
una part de la terra;
si el mar se n’emporta una porció de terra,
tota Europa queda disminuïda,
tant li fa si és un promontori,
o la casa d’un dels teus amics,
o la teva pròpia casa.
La mort de qualsevol home m’afebleix
perquè estic lligat a la humanitat.
Per això mai preguntis per qui toquen les campanes:
toquen per a tu”.
Aquí teniu un article interessant de Paco Tomás que parla sobre el tractament mediàtic de l’horror.
Aquí teniu una interessant entrevista del Papa a El País.
La següent foto forma part del meu primer trauma mediàtic. El 16 de novembre de 1985 Omayra Sánchez Garzó, una nina de 13 anys, moria a Armero (Colòmbia), víctima de l’erupció del volcà Nevado del Ruiz. Va estar tres dies agonitzant entre el fang i els enderrocs de la seva pròpia casa. Mentrestant, les càmeres de televisió transmetien incessantment les seves darreres hores.
Aquí teniu un famós text d’Antonio Gramsci escriptor, polític i filòsof italià d’origen sard (1891-1937) i un va ser un dels fundadors del Partit Comunista Italià. Es titula “Odi els indiferents”. És un extracte de “La Ciudad Futura”, revista cultural publicada per Antonio Gramsci l’11 de febrer de 1917:
Odio els indiferents. Crec que viure vol dir prendre partit. Qui veritablement viu, no pot deixar de ser ciutadà i partisà. La indiferència i l’abúlia són parasitisme, són covardia, no vida. Per això odio als indiferents.
La indiferència és el pes mort de la història. La indiferència opera potentment en la història. Opera passivament, però opera. És la fatalitat; allò amb que no es pot comptar. Torça programes, i arruïna els plans millor concebuts. És la matèria bruta desbaratadora de la intel·ligència.
El que succeïx, el mal que s’abat sobre tots, esdevé perquè la massa dels homes abdica de la seva voluntat, permet la promulgació de lleis, que només la revolta podrà derogar; consenteix l’accés al poder d’homes, que només un amotinament aconseguirà després enderrocar.
La massa ignora per despreocupació; i llavors sembla cosa de la fatalitat que tot i a tots atropella: al que consenteix, el mateix que al que dissenteix, al que sabia, el mateix que al que no sabia, a l’actiu, el mateix que a l’indiferent. Alguns ploriquejen piadosament, uns altres blasfemen obscenament, però ningú o molt pocs es pregunten: si hagués tractat de fer valer la meva voluntat, hauria passat el que ha passat?
Odio als indiferents també per això: perquè em fastigueja el seu ploriqueig d’eterns innocents. Demano comptes a cadascun d’ells: com han escomès la tasca que la vida els ha posat i els posa diàriament, què han fet, i especialment, què no han fet. I em sento en el dret de ser inexorable i en l’obligació de no malbaratar la meva pietat, de no compartir amb ells les meves llàgrimes.
Sóc partisà, estic viu, sento ja en la consciència dels de la meva part el pols de l’activitat de la ciutat futura que els de la meva part estan construint. I en ella, la cadena social no gravita sobre uns pocs; res del que en ella passa és per ventura, ni producte de la fatalitat, sinó obra intel·ligent dels ciutadans. Ningú en ella està mirant des de la finestra el sacrifici i la sagnia dels pocs. Visc, sóc partisà. Per això odio a qui no pren partit, odio als indiferents.
A Sapere aude, la secció de filosofia moderna del programa Múltiplex d’IB3 Ràdio (22/06/2018), reflexion sobre el virus de la indiferència en l’actual societat de l’espectacle de la informació. Ho faig a partir de la cita de Terenci Homo sum, nihil humanum a me alienum est (“Home som, res del que és humà em pot ser indiferent”):
Aquí teniu la cançó de Mercedes Sosa:
Aquí teniu un enllaç amb les 100 fotos més influents de la història.
I aquest article de Carles Capdevila és molt recomanable. Es titula “La crueltat s’encomana”.
Articles del web relacionats:
– L’ombra d’Auschwitz
– Les Meduses de la indiferència
– Machado a Macedònia
No Comments