El “pa i el circ romà” se solia donar en els espectacles que tenien lloc en els amfiteatres, els antecedents de les actuals places de toros i dels estadis de futbol. Es tractava d’un edifici genuïnament romà, encara que el seu nom prové del grec -vol dir “observar”, θεάομαι, “al voltant de”, ἁμφι. L’amfiteatre romà més gran i important que es conserva és el Colisseu, també conegut com l’amfiteatre de Flavi. Agafa el nom d’una estàtua colossal, de grans dimensions, que hi havia al costat del recinte. Tenia una capacitat per a 50.000 espectadors.
Una altra versió actual del pa i circ romà és la publicitat, la gran aliada del consumisme. No hi ha dia que no se’ns recordi que hem de consumir: per Nadal, Sant Valentí, Carnaval, el Dia del Pare i de la Mare, les vacances de Setmana Santa, el pont de la Constitució… Així, el nou panem et circenses de l’estat del benestar ens permet continuar evadint-nos dels problemes com ja feien els nostres avantpassats romans. Nihil novum sub sole.
Termes de Caracal·la
Un gran emperador populista va ser Caracal·la. El 216, prop de Roma, inaugurà les famoses termes que porten el seu nom -en realitat, però, es digueren termes Antoninianes ja que l’emperador Marc Aureli Antoní mai no va ser conegut en vida com a Caracal·la. Aquelles termes eren un autèntic complex d’oci, precursor dels actuals centres comercials.
El recinte, de tretze hectàrees, incloïa no només banys públics i gimnasos, sinó també una gran biblioteca -de textos grecs i llatins-, sales per a la conversa, un teatre i establiments per menjar. I tot era pagat per l’Estat. Per això els romans hi acudien en massa. Només les termes de Dioclecià, obertes gairebé un segle més tard, foren més grans.
Una novel·la relacionada amb el pa i circ dels romans és “Un món feliç” (1930), d’Aldous Huxley. Aquí teniu informació sobre el llibre.
A Sapere aude, la secció de filosofia moderna del programa Múltiplex d’IB3 Ràdio (14/09/2018) reflexion sobre els populismes:
Amb motiu del Dia Mundial de la Filosofia (tercer dijous de novembre), a Sapere aude, la secció de filosofia moderna del programa Múltiplex d’IB3 Ràdio (22/11/2016), reflexion sobre “Per què és important pensar?”
Per a més informació, també podeu escoltar l’àudio del programa “En guàrdia” d’Enric Calpena, de Catalunya Ràdio, dedicat a l’oci a l’antiga Roma.
Aquí teniu un article de Miquel Payeras titulat “El primer populista”. Es refereix a Tiberi Semproni Grac.
I aquest article es titula “Seducir al pueblo”.
Articles del web relacionats:
– Gladiadors, la història d’una manipulació
– Les arrels clàssiques dels Jocs Olímpics
– Quan victòria s’escrivia amb ene de Nike
– Una mica d’hedonisme, per favor!
– Etimologies clàssiques del futbol
– Els fills bords de Warhol
– Ideologies a l’antiga Roma, populares i optimates
– El circ és per als carros i no per als pallassos!
No Comments