La insurrecció, nascuda a Càpua, es va estendre per tot Itàlia amb importants victòries. Finalment, però, Cras i Pompeu –dos generals d’anomenada- la varen sufocar. Molts dels revoltats foren crucificats al llarg de la via Àpia, als afores de Roma -també, però, s’especula que el mateix Espàrtac hauria mort en el camp de batalla.
Un romà acceptava sense embuts que hi hagués ciutadans lliures i altres esclaus. Hi havia tants d’esclaus (servi atrienses) que cadascun d’ells es dedicava a una feina diferent. Vivien supeditats a l’autoritat del seu amo, el qual els podia flagel·lar per divertiment o sotmetre’ls a abusos sexuals.
Espàrtac, la pel·lícula
A la segona meitat del segle XX, la figura d’Espàrtac es popularitzà encara més gràcies a la novel·la homònima del nord-americà Howard Fast i la seva versió cinematogràfica de 1960, dirigida per Stanley Kubrick. La pel·lícula tingué un fort contingut polític, ja que s’estrenà enmig de la croada anticomunista del senador McCarthy, coneguda com la “caça de bruixes”. Així, els gladiadors representen la lluita dels oprimits per la llibertat contra una Roma que encarna la doble moral dels poderosos i la corrupció del capitalisme.
Aquí teniu més informació sobre l’esclavitud a l’antiga Roma.
En el programa “El condensador de Fluzo” es parla de la transformació al llarg de la història de líders revolucionaris.
Aquí teniu el gran moment de la pel·lícula de Kubrick: “Jo som Espàrtac”:
I aquí teniu l’escena final de la pel·lícula:
Articles del web relacionats:
– El capitalisme que ens decapita
– Si Ciceró aixecàs el cap
– “Chao”, esclavitud?
– Gladiadors, la història d’una manipulació
– Que corruptes que són, aquests romans!
– Les arrels clàssiques de la corrupció
– Corruptes amb el cor romput
– Tots som Lucrècia
No Comments