El 7 de maig és el Dia Mundial de la Masturbació. Se celebra des de 1995. El 7 de maig d’aquell any la pediatra nord-americana Joycelyn Elders, exsecretària de Salud amb el president Bill Clinton, va pronunciar un polèmic discurs a la ciutat de San Francisco, on tenien lloc els actes del Dia de les Nacions Unides contra la Sida. Elders assegurà que l’autoplaer s’havia de considerar un bon mètode de prevenció per evitar el contagi del VIH. Arran d’aquelles paraules, que se sumaren a la seva postura a favor de la legalització de la droga i de l’educació sexual a les escoles, la pediatra seria expulsada de l’administració Clinton. El seu discurs, però, seria aprofitat pel fabricant de juguetes sexuals Good vibrations, que decidí instituir el 7 de maig com el Dia Mundial de la Masturbació.
En la mitologia grega, Príap, el déu de la titola, és considerat l’inventor de la masturbació. No debades, tenia seriosos problemes per practicar el coit a causa de les grans dimensions del seu membre virial. La Bíblia, però, apunta a un altre nom, Onan. D’aquest personatge tenim precisament la paraula onanisme per referir-nos a la necessitat impulsiva de donar-se plaer sexual un mateix.
A Onan se li morí el germà. Aleshores fou obligat a casar-se amb la seva cunyada vídua i a tenir-hi fills. Per evitar-ho, interrompia sempre els coits, de manera que se suposa que utilitzava la mà per acabar d’ejacular a fora. Així doncs, etimològicament parlant, en un principi onanisme era sinònim de coitus interruptus. Si volem posar-nos més intel·lectuals, altres sinònims de masturbació són: ipsació (del llatí ipse, ipsa, ipsud, “un mateix”), quiroeràstia (< ἡ χείρ, χειρός, “mà”, + ἐράω, “estimar”), autoestimulació i mentulomania ( del llatí mentula, “verga”, + μανία, “obsessió”).
Una immoralitat segons els romans
La masturbació podria venir del llatí manus (“mà”) i de turbare (“agitar”). A Roma fou una pràctica mal vista. Es considerava que deixar perdre fluid seminal anava contra el sentit mateix de la naturalesa. Era una manera de tudar el germen que només podia sortir del cos amb finalitats reproductives -el llatí, semen significa “llavor”, idèntic significat del terme grec σπέρμα, d’on tenim el nostre esperma. Així ho podem apreciar en aquest text de Marcial, del segle I dC (Epigrames, 9,41):
“Perquè mai folles, Pòntic, sinó que fas servir la mà esquerra com a amant, i la teva mà serveix, amiga, a Venus, creus que en això no hi ha res de mal? És un crim, creu-me, però gros, com tu gairebé no pots concebre en el teu ànim. Ben segur Horaci va follar una vegada per engendrar-ne tres, Mart una sola vegada perquè la casta Ília li donés bessons. Tot això haurien perdut, si un i altre, masturbant-se, haguessin confiat a les seves mans plaers repugnants. Creu que la pròpia naturalesa diu d’això: “això que deixes escapar amb els dits, Pòntic, és un home”.
Tanmateix, el metge grec Galè establert a Roma assegurava que, quan un home no alliberava el semen del seu organisme, esdevenia un “ésser perillós” per a la seva salut i per a la dels demés. Sempre posava l’exemple de Diògenes, filòsof cínic molt culte al seu parer perquè portava una visa sexual activa i recorria a la masturbació per estar en forma. D’altra banda, es creia que, si els atletes aconseguien abstenir-se del sexe, serien més forts.
A l’antiga Roma la primera ejaculació (< iacio, “llançar”) del baró adolescent era celebrada per la seva família a la festa de Liberalia. Tenia lloc el 17 de març en sacrificis en honor a Liber, el déu de la fertilitat i el vi, posteriorment identificat amb Bacus. Seria, sens dubte, la primera de moltes ejaculacions, ja que el cos masculí desenvolupat era una olla que necessitava repetits “alliberaments” de la seva pressió interna.
Els perills del “vici solitari”
El cristianisme condemnà tot individu que recorria al “vici solitari”. Fins i tot Sant Agustí d’Hipona dictaminà que la masturbació i les relacions sexuals que no tenien una finalitat reproductiva eren pecats més greus que les violacions o l’adulteri.
El 1774 el prestigiós metge suís Samuel Tissot va publicar un llibre inquietant titulat “L’onanisme”. Hi advertia que “el mal de la masturbació” podria ocasionar malalties físiques i fins i tot la mort. A partir de les tesis d’aquest metge, s’incrementà la llista d’efectes secundaris de l’onanisme: aparició de pèls a les mans, cara verda, acnè, alopècia, ceguesa o càncer.
Amb aquesta psicosi, s’idearen molts de mètodes per descobrir nins i nines que es masturbaven. Arribaren a recórrer a la circumcisió sense anestèsia, aplicar descàrregues elèctriques, tractar els genitals amb ortigues o fins i tot extirpar-los quirúrgicament. En altres ocasions se’ls fermava les mans al llit o se’ls recomanava una dieta vegetariana amb poca sal.
Totes aquestes paranoies s’acabaren a finals del segle XIX amb Sigmund Freud. El pare de la psicoanàlisi assegurà que la masturbació, lluny de ser perjudicial, era molt beneficiosa per alleugerir l’estrès i evitar les malalties de transmissió sexual. Així doncs, Freud rescatà de l’oblit una antiga màxima llatinaSemen retentum venenum est (“el semen retingut és dolent”).
El joc lúgubre (Dalí, 1929). El tema d’aquesta obra és el desig sexual. L’estàtua de la part de l’esquerra, de caràcter androgin, té una mà desproporcionalment gran, al·legoria de la masturbació. El rostre que mira a terra amb els ulls tancats és la clara representació d’El gran masturbador. El joc lúgubre no es tracta d’un desig sexual plàcid, sinó associat a la culpabilitat: l’estàtua amaga el rostre (símbol de vergonya), un gest similar fan les figures que observen l’escena
Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos.
Configurar y más información
No Comments