Mart encarnava la força bruta i sanguinària enfront de la més reflexiva Minerva (Atena), considerada també deessa de la guerra. El mes de març està dedicat a la seva persona. No debades, coincidint amb el bon temps de l’inici de la primavera, era el mes més propici per fer la guerra. A Roma, les tropes desfilaven al Camp de Mart, una àmplia esplanada al nord de la Muralla Serviana. Avui és el nom que rep també a París el vast jardí públic situat als peus de la Torre Eiffel.
El déu de la guerra el recordam cada dimarts (< Martis dies) i en noms propis com Martí, Marc, Marçal i Marcel·lí. És representat armat de cap a peus, amb casc, cuirassa, llança i escut. Com a animal consagrat tenia el gall. Els romans li atorgaren un paper molt destacat en convertir-lo en pare de Ròmul i Rem, l’origen de la nissaga del Laci. La seva amant principal va ser Venus, deessa de l’amor, amb qui, segons algunes fonts, tengué Cupido (Eros grec).
L’Ares grec
En l’imaginari grec, Ares va tenir nombroses aventures amoroses. Amb la jove Aglaure va tenir la bella Alcipe, qui seria violada per un fill de Posidó. Com a represàlia, Ares el matà. Aleshores Posidó, enfadat, obligà el déu de la guerra a comparèixer davant d’un tribunal compost pels Olímpics. Estava ubicat al peu del penya-segat on succeí el fet, a l’Acròpolis d’Atenes. El tribunal absolgué l’homicida i, a partir de llavors, aquesta muntanya prengué el nom d’Areòpag (“penya-segat d’Ares”), seu del cèlebre tribunal atenès, encarregat de jutjar els crims d’ordre religiós.
Hèrcules i Minerva expulsant Ares (Victor Wolfvoet II)
Durant la guerra de Troia, Ares va prendre partit a favor dels troians, S’enfrontà amb diversos herois i també va haver de capejar la intel·ligència calculadora d’Atena, la seva gran rival.
Aquí teniu l’interessant documental “Marte al descubierto”:
Articles del web relacionats:
– La guerra de sexes
– Per què en català es diu “arc de Sant Martí” i en castellà “arco Iris”?
– Dies divins
– Si vols pau, paga
– Adéu als déus– Cupido concupiscent
– Compte a “venerar” massa Venus!
– Roma segons Ròmul?
No Comments