Traducció al català del reportatge publicat el novembre de 2010 a la revista “Historia y vida” (Núm. 512)
El feixisme italià no sorgí del no-res. El seu pilar fou l’antiga Roma. En la pobre Itàlia posterior a la Primera Guerra Mundial, Mussolini s’apropià dels símbols imperials com a vehicle de reafirmació nacional i es presentà com l’encarnació del nou líder disposat a fer renéixer l’Imperi romà.
La Roma dels cèsars sempre ha fascinat els estats totalitaris. No debades, fou uns dels imperis més poderosos i duradors de l’antiguitat. Ja a partir del segle XVI, als països eslaus, els mandataris es feren dir Tsars, terme que deriva del llatí Caesar. Aquest era el sobrenom que acompanyava tots els emperadors romans des d’Octavi August, el qual l’emprà per primera vegada al segle I aC per senyalar que era descendent de l’artífex de l’Imperi, Juli Cèsar. La Rússia tsarista tampoc no tingué cap problema a considerar Moscou com la “tercera Roma”, després de la segona –la de Bizanci.
Amb el temps, a la filoromana Rússia tsarista, li sortiren seguidors. A principis del segle XIX Napoleó adoptà l’àguila de les antigues legions romanes com a senyera dels seus invencibles exèrcits –a l’antiga Roma l’àguila era un símbol de fortalesa. També s’apropià de la salutació romana que anys abans, al 1789, ja havien rescatat de l’oblit els revolucionaris francesos com a mostra d’identificació amb la idealitzada República romana. Aquesta salutació consistia a inclinar el braç dret cap endavant amb els dits junts i rectes. Era la manera respectuosa que tenien els soldats romans de saludar les autoritats –encara que existeixen estàtues romanes amb el braç aixecat, tanmateix, mai no fou una salutació habitual.
Per continuar llegint cliclau aquí. I aquí teniu la versió publicada a La Vanguardia.
En el programa “El condensador de Fluzo” es parla sobre com va ser possible l’arribada de Mussolini al poder.
Aquí teniu un article interessant titulat “La cara americana del feixisme”.
Us recoman aquest article del web “Històries d’Europa” titulat “Els inicis del feixisme italià”.
Aquí teniu textos sobre el feixisme.
Per a més informació, aquí teniu un interessant àudio del programa “En guàrdia”, d’Enric Calpena, de Catalunya Ràdio, dedicat a l’arqueologia durant el franquisme.
Per conèixer més la connexió entre el nazisme i Roma, aquí teniu un interessant vídeo titulat “La superciudad de Hitler”
Articles del web relacionats:
– Esparta, el mirall del nazisme
– Digau-li feixisme, no populisme!
– Iconografia romana a la Falange espanyola
– Roma com a justificació del colonialisme modern
–Roma, història de la humanitat i la llibertat
– Dictadors contradictoris
–És realment fascinant
– El polèmic origen romà de la salutació feixista
No Comments