Mundus novus era el primer opuscle que relatava amb tot luxe de detalls i de manera amena un gran viatge per terres llunyanes. “Si enlloc –deia- existia el paradís terrenal, no podia ser molt lluny d’aquí”. Vespucci, amb una sòlida formació humanística, no dubtava a afirmar que allà on havia arribat no era l’Índia, sinó una terra completament nova i desconeguda entre Àsia i Europa.
Pocs anys enrere, entre 1492 i 1493, en les seves dues primeres expedicions, Cristòfor Colom ja havia explorat diferent illes del Carib (La Española, Cuba, etc.). El 2 d’agost de 1498, però, en el seu tercer viatge, arribà al golf de Paria, a l’actual Veneçuela. Amb tot, Colom pensà que aquelles contrades formaven part d’Àsia […].
Sabíeu que la festa del dia de la hispanitat (antigament coneguda com “el día de la raza”) va ser idea d’un mallorquí, Antoni Maura, president del govern espanyol el 1918? Ho explic en aquest article publicat al diari Ara Balears. Aquí teniu més informació sobre el Dia de la Hispanitat.
Aquí teniu una reflexió sobre el 12 d’octubre, de Ferran Sáez. Aquest altre article de Quim Curbet (“La hispanitat mutilada”) també està molt bé.
Aquest article parla sobre la mentida de la creació d’Espanya.
Aquest article parla sobre la conquesta i no descobriment d’Amèrica.
A Sapere aude, la secció de filosofia moderna del programa Múltiplex d’IB3 Ràdio (12/10/2018) reflexion sobre el sentit del Dia de la Hispanitat:
Aquí teniu l’etimologia d’algunes paraules del descobriment d’Amèrica:
Sabíeu que va ser Mussolini qui va impulsar l’origen genovès de Colom? Jo, però, agran cap a ca nostra, i m’estim més pensar que era mallorquí. L’investigador Gabriel Verd defensa que era de Felanitx. Ja ho diu la famosa cançó d’Ossifar “Tòfol Colom, de Felanitx a Washington”:
I aquí teniu un gran gag del Polònia sobre l’arribada de Colom a Amèrica:
Articles del web relacionats:
– El mapa etimològic dels continents
– El problema de ser espanyol
– “¡Antes roja que rota!”
No Comments