Cal·límac, el pare dels bibliotecaris
La famosa biblioteca d’Alexandria s’inaugurà a finals del segle IV aC. Pocs anys després, un dels seus treballadors, Cal·límac de Cirene es convertiria, sense saber-ho, en el pare dels bibliotecaris. Així ho assegura Irene Vallejo en el seu interessat assaig novel·lat El infinito en un junco (Siruela, 2019).
 
Cal·límac era un poeta líric enamorat dels llibres. Es feu càrrec de la biblioteca d’Alexandria després de la mort del seu primer responsable, Zenòdot d’Efes. En aquella nova tasca, destacà més que el seu predecessor. Va resoldre problemes d’autenticitat i de falses atribucions. De cada autor, va redactar una biografia brevíssima i elaborà una llista completa de les seves obres per ordre alfabètic.

alejandria4 1786x2000

Biblioteca d’Alexandria
 

El catàleg de Cal·límac, anomenat els Pínakes (“les Taules”), no s’ha conservat, però, textos de segles posteriors hi fan referència. També han arribat a nosaltres llites que segurament foren copiades dels Pínakes. Per exemple, els títols de setanta-tres peces teatrals d’Èsquil i més de cent de Sòfocles. Són enumeracions d’un autèntic inventari de pèrdues, ja que només podem llegir set tragèdies completes de cada un. 

El pare dels bibliotecaris també té el mèrit d’haver organitzat la literatura per gèneres. Seguint l’estela taxonòmica d’Aristòtil, primer classificà els llibres en dos grans territoris (el vers i la prosa) i després els parcel·là en províncies: èpica, lírica, tragèdia, comèdia; història, oratòria, filosofia, medicina i dret. Finalment, ideà la secció miscel·lània (del llatí miscere, “mesclar’”) per a les obres que no encaixaven en cap dels principals gèneres. Els Pínakes es convertiren en una eina de recerca essencial i fixaren els fonaments del les ciències bibliogràfiques i enciclopèdiques.

Articles del web relacionats:
– La guerra de les biblioteques de l’antiguitat
– Biblioteques, la memòria de la humanitat 
– L’ABC de l’alfabet 
– Llibres que ens fan lliures
– Hipàtia, la primera màrtir del feminisme
– Plini el Vell, el primer enciclopedista de l’antiguitat
– Per què llegim en silenci?

No Comments

Leave a Reply

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Configurar y más información
Privacidad