Conta la llegenda que Tàcita Muta era una nimfa nàiade descarada que solia parlar més del compte. Un dia s’atreví a ventilar a Juno una de les tantes incursions sexuals del seu marit, el luxuriós Júpiter. Aquest, menjat per la ira, li arrancà la llengua, condemnant-la així al silenci etern. A continuació, li canvià el nom i la lliurà la nimfa a Mercuri perquè la conduís a l’inframon. Pel camí, el missatger dels déus la violà, però ella no pogué cridar a causa del càstig diví. Fruit d’aquella violació varen néixer els bessons Lares, que es convertiren en els encarregats de guardar i vigilar les cruïlles de Roma i els recintes domèstics.
Suposat retrat de Safo en un fresc de Pompeia del segle I dC
Tal com relata Irene Vallejo al seu llibre El infinito en un junco, les dones romanes de bona família solien tenir accés a la paraula escrita, no, però, per treure’n un profit personal, sinó per ensenyar-la en la seva funció de mares i mestres de futurs oradors. Al segle I aC, però, una dona, Hortènsia, faria la competència a Ciceró en l’art de la paraula.
Avui Tàcita Muta dona nom a un Grup d’Estudis de Dones i Gènere a l’Antiguitat. Està integrat per professores, investigadores i investigadors de la Universitat de Barcelona (UB), de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona (URV) i de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
Amb motiu del Dia Internacional contra la violència de gènere (25 de novembre), a Sapere aude, la secció de filosofia moderna del programa Múltiplex d’IB3 Ràdio (06/12/2016), reflexion sobre la història de la misogínia:
A Sapere aude, la secció de filosofia moderna del programa Múltiplex d’IB3 Ràdio (09/03/2018), reflexion sobre el feminisme a partir de la cita de Simone de Beauvoir: “No es neix dona, s’arriba a ser-ho”.
Aquí teniu un reportatge sobre les dones empoderades de l’antiga Grècia.
Articles del web relacionats:
– La primera manifestació femenina de la història
– Feministes “femmes fatales”
– Hortènsia, la veu cantant del feminisme a l’antiga Roma
– Atletes ascetes
– Penèlope no tenia cap síndrome!
– Lucrècia, la primera veu del #MeToo (#EgoQuoque)
– L’etern mal uterí
No Comments